Alapitkän Nuorisoseuran kesäteatteri esittää Juhlavuoden näytelmän: Jäänaskali - tarinoita selviytymisestä

 Alapitkän nuorisoseura on perustettu sivistämään nuoria tiedoilla ja taidoilla, jotka antavat elämän eväitä ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta. 

Tänä kesänä esitettävä Jäänaskali-näytelmä on aivan samalla asialla. Historian tunteminen antaa ymmärrystä tästä hetkestä, se synnyttää vastuun tunnetta tulevaisuudesta. Se luo tietoisuutta, että ennenkin on ollut vaikeita aikoja, mutta niistä on jotenkin selvitty. Se synnyttää kiitollisuutta. Ja kaikki nämä luovat elämäämme merkityksellisyyttä ja myönteisiä voimia. toteaa juhlavuoden näytelmän kirjoittaja Minna Kettunen.

– Ennen kaikkea toivon, että Jäänaskali tuo tulevaisuuden toivoa tämän ajan nuorille ja meille kaiken ikäisille.

 

Näytelmällä juhlistetaan Lapinlahden kunnan 150- ja Alapitkän Nuorisoseuran 125-vuotisjuhlaa.

Kettunen hyödynsi kirjoittaessaan teosta Suomen Kansan Vanhat runot, Savon runot 1 ja 2. Hän etsi näiden runojen joukosta sellaisia runoja, jotka on kirjoitettu muistiin Lapinlahdelta ja Varpaisjärveltä.

– Kun kirjoitin, niin päässä takoi koko ajan, että pitää keksiä joku esine, joka kulkee sukupolvelta toiselle ja vuosisadalta toiselle.

Lopullisen idean antoi rantamilla elänyt ja kasvanut nainen.

– Tiesin, että siinä se oli. Uudenvuoden päivänä soitin Pauluksen Einolle Pajujärvelle: ”Me tarvittais kesäteatteriin jäänaskali. Voisitko sinä takkoo semmosen.”

 

Ohjaaja Katja Väänänen on sovittanut tekstiä vielä näyttämölle tarkemmin istuvaksi.

– Näytelmästä tulee hirveän liikunnallinen, liikkeellinen. Liike kannattelee esitystä läpi koko matkan. Liike toimii myös lavasteena. Näyttelijän työ on tässä tärkeämpi kuin pahvikulissit. Hyvin pelkistetyllä näyttämöllä pystytään joukkokohtauksilla tekemään luonnon vuodenaikojen vaihtuminen, kipu, taistelut, jäihinputoamiset, synnytykset – ja myöskin kuolema. Aaltojen huokailukin tehdään liikkeellä ja musiikilla.

– Ja kun tässä tekstissä on ihania vanhoja loitsuja ja runoja, ajatuksena on, että tämä on kautta linjan maaginen. Aikuisten mielikuvitusmatka, aikamatka tuhatluvulta nykyaikaan. Alkukantaista maagista teatteria. Ei tylsää missään nimessä.

– Olen aina halunnut tehdä tällaista juttua, jossa ei niinkään ole se puhuminen pääasia. Keho on instrumentti, ei puhuva pää. Tämä on puheteatteria, mutta muita elementtejä on paljon mukana.

– Olen ihan tohkeissani. Kylmät väreet kulkevat ja kuvia nousee päähän. Teksti synnyttää mielikuvia.

 

Näytelmän koreografina toimii Laura Rukola, joka inspiroitui voimakkaasti jo ensimmäisellä lukukerralla. Vahva teksti ja alkukantaisuus puhuttelivat häntä syvästi. 

"Oli selvää, että haluan olla mukana," Rukola kertoo. Tanssilla on ollut merkittävä rooli koko harjoituskauden ajan, ja jo lämmittelyt ovat tuoneet esiin tärkeitä havaintoja ja oivalluksia. "On ollut upeaa seurata tanssijoiden kehitystä ja innostusta," Rukola lisää.

Rukola on koreografioinut tekstin synnyttämiä mielikuvia ja antanut tanssijoille lähtökohtia, joiden pohjalta he ovat luoneet omannäköistään liikettä. "Tanssillisella ilmaisulla on vahva voima, eikä sanoja aina tarvita. Olemme lähteneet liikkeelle tekstistä ja jokaisen kehon omasta potentiaalista. Se hetki, kun oma liike löytyy, on äärimmäisen kaunis ja herkkä." Rukola kuvailee.

 

Musiikista vastaava muusikko, musiikinopettaja Riitta Hynynen kertoo, että tulossa on lauluvoittoista, moniäänistä, maagista, mystistä musiikkia, jota työryhmä lähti työstämään improvisaatiopohjalta.

– Sydän läikähti ja herätti suuria tunteita, kun Minna otti yhteyttä keväällä. Olin otettu, liikuttunut ja hämmästynytkin kunniasta. Kansalaisopiston tarjoama voimakas tuki vielä vahvistaa kunnan juhlavuotta.

 

Puvustuksesta jo aiemmin Pakolaisissa, Jaetun maan lapsissa ja viime kesän Särkelä itte -näytelmässä vastannut Jonna Partanen on mieluisan haasteen edessä.

– Aika paljon on pukuja, mutta siinähän on sitten vaan vähän enemmän tekemistä. Se ei ole ongelma. Talonpoikaislinjalla kun pysytään, niin aika paljon löytyy varastosta.

Aikamatkan ensimmäisiltä vuosisadoilta ei löydy valmista ja on eniten tekemistä.

Puvut valmistetaan Kaskikuusen kansalaisopiston kurssilla.

– Nyt on uusi, erilainen teos edessä.

 

TERVETULOA KOKEMAAN JOTAIN AINUTLAATUISTA!

 

Kuvia tämän kesän, sekä aikaisemmista näytelmistä

Aikaisempien vuosien näytelmät


2023Särkelä itte                                         
2021Kätkäläinen                                        
2019Pakolaiset
2018Jaetun maan lapset
2017Jaetun maan lapset
2016Aina oon veljeä toivonut
2015Kesä Kuteman kylässä
2014Jätkät
2013Tankki täyteen - Maallamuuttajat
2012Hulabaloo!
2011Onni tulee Pietarista
2010Havukka-Ahon ajattelija
2009Hunajan Pisara
2008Kätkäläinen ja Kaupungin valot
2007Vain muutaman huijarin tähden
2006Kätkäläinen
2005Onnenmaa
2004Vieraas maailmas
2003Naurava kylä
2002Tulitikkuja lainaamassa
2001Kätkäläinen ja ulkomaan elävä
2000Herra Alikersantti
1999Pyhä näky
1998Kätkäläisen jättipotti
1997Hunajan Pisara
1996Hunajan Pisara
1995Jätkät
1994Siunattu Hulluus
1993Simpauttaja
1992Kätkäläinen
1991Yksinäisten sydänten kerho
1990Pakolaiset
1989Pakolaiset